Ştiri şi Evenimente

Evenimente

Transilvania Fest este implicat în mod activ de-a lungul anului în promovarea tradiţiilor locale, a folclorului şi a meşteşugurilor tradiţionale în dorinţa de a îndeplini misiunea de a onora şi a respecta istoria regiunii noastre, implementând în acelaşi timp soluţii pentru un viitor sustenabil.

Transilvania Fest 2013:

Transilvania Fest revine la Cluj

Transilvania Fest, festival itinerant de cultură şi mâncare, revine între 20 şi 22 septembrie 2013 în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca, în Piaţa Unirii. Aflat la a opta ediție, Transilvania Fest este dedicat susţinerii micilor producători în păstrarea metodelor agricole tradiţionale, militând pentru conservarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial al regiunii.

În cadrul festivalului vor fi amenajate aproximativ 100 de standuri, ce vor pune în valoare pitorescul gospodăriilor transilvănene. Vizitatorii vor avea ocazia să ia contact direct cu tot ce înseamnă calitatea și puritatea produselor tradiționale, inclusiv prin degustări şi demonstraţii culinare.

Pe lista produselor puse la dispoziţia vizitatorilor de către producătorii locali în cadrul Transilvania Fest se află mierea cu anason şi fructele în miere, caşul maturat, sucurile naturale şi siropurile, uleiurile cu diferite mirodenii, dulceţurile şi ceaiuri tradiţionale, dar şi produsele de patiserie.

De asemenea, în cadrul festivalului vor putea fi vizionate proiecții de film pe teme antropologice, sociale, culturale și etnice, în cadrul secțiunii ”Cinema în aer liber”. Tabloul va fi completat de programul artistic de pe scena principală – muzică și dansuri populare.

Transilvania Fest 2012:

Universitatea de vară “Societal“

“Transilvania Fest” a fost organizat în 19-23 Septembrie sub “Marca eveniment responsabil” la Universitatea de Vară “Societal” din Miercurea Ciuc. Reprezentanţii Asociaţiei Transilvania Fest, iniţiatorii “Mărcii eveniment responsabil” au prezentat Transilvania Fest - conceptul, valorile şi viziunea, prezentarea instrumentelor şi a informaţiei specifice către participanţi.

Prezentarea noastră a subliniat moştenirea şi principiile unui mediu de lucru sigur şi sănătos. Cele trei ateliere s-au focalizat pe indicatorii cheie ai responsabilităţii sociale şi a dezvoltării sustenabile. Luând în considerare aceşti indicatori în contextual festivalului Transilvania Fest, importanţa culturii autentice, nevoie de respect şi protejarea moştenirii culturale, precum şi valoarea dialogului multicultural sunt evidenţiate prin acest eveniment.

 

Asociaţia Transilvania Fest se întoarce la Biertan

Transilvania Fest s-a întors la Biertan, în 15-19 august pentru a lua parte la Luna Plină – Festivalul Filmului Horror şi Fantastic.Organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc şi prezentat de TIFF (Festivalul de Film Internaţional Transilvania), prima ediţie a festivalului Lună Plină a oferit participanţilor cele mai bune producţii clasice şi recente, horror şi fantastice, prezentând cele mai noi trenduri în aceste genuri.

În timpul festivalului, Transilvania Fest a organizat un târg tradiţional care promovează tradiţiile şi bucătăria transilvănene. Vizitatorii s-au bucurat de o prezentare generoasă a produselor făcute în casă, precum prăjiturile tradiţionale, brânzeturi, diferite tipuri de pâine, ulei preset la rece, gemuri şi siropuri, miere, turtă dulce, kurtos kalacs, precum şi ceaiuri şi băuturi tradiţionale.

Pe lângă alimente, coşuri de răchită, mărgele şi cusături tradiţionale, ceramică, bijuterii de cupru şi lavandă au fost de asemenea disponibile de cumpărat.

Reîntoarecerea la Biertan ne-a permis să revedem schimbările în situaţia producătorilor locali şi să descoperim modalităţi noi de a creşte sprijinul în păstrarea tradiţiilor culinare în regiune şi îmbunătăţirea identităţii comunitare.

 

Transilvania Fest 2011:

Transilvania Fest 2011 a lansat Concursul de Arhitectură la Blaj

Perioada concursului: 1 Iunie- 30 Iulie 2011

Transilvania Fest, împreună cu primăria oraşului Blaj şi Consiliul Judeţean Alba a lansat alături de arhitecţii români o competiţie deschisă pentru idei de reabilitare a Palatului Cultural Blaj. Clădirea a fost construită în anii 1930 şi a fost parţial distrusă de un incendiu în anii 1990. Autorităţile locale au oferit un premiu de 2 milione de euro proiectului de restaurare şi conversie într-un spaţiu utilizabil câştigător.

 

Puteţi descărca material pentru competiţia de arhitectură (în limba română):

 

 

Transilvania Fest 2011 a venit la EcoArt Fest Cluj

Data: 6 - 9 Mai 2011

Locaţia:Cluj-Napoca

Transilvania Fest a adus la târgul organic Eco Art Fest micii producători licenţiaţi din Transilvania, care au încântat cumpărătorii cu produse naturale precum sucul de mere, siropuri organice, turtă dulce şi produse apicole. Pe lângă producători, un trainer specializat de la Slow Food Cluj Transilvania a făcut câteva scurte prezentări pe tema mâncatului sănătos şi a stilului de viaţă sănătos dedicate copiilor între 5 şi 10 ani.

Transilvania Fest 2010:

Expoziţia foto”Călător prin Transilvania”, Udo Krauss

Udo Krauss

Data: 16 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2011

Locaţia: Galeriile Fortuna, Piata Muzeului, Cluj-Napoca

Udo Krauss este de origine săsească, născut în Agnita, care a emigrat în copilărie în Germania de Vest. Artistul fotograf s-a întors din iubire pentru Transilvania şi a captat prin fotografierea unor portete şi peisaje noua esenţă a locului naşterii sale. Udo Krauss este un artist descoperit de Transilvania Fest la cea de-a şasea ediţie, la Biertan.

 

 

Opera în piaţa

Data: 16-17 iulie, 2010

Locaţia: Piaţa Agro Alimentară Complex Leul Cluj Napoca, 16 iulie, 5 p.m.

Piaţa Centrală Agro Alimentară in Sibiu 17 iulie, 5 p.m.

Cântăreţi profesionişti de la Opera Română din Cluj-Napoca au susţinut recitaluri vocale ale ariilor unor operete în pieţele menţionate mai sus. Programul a inclus:

  • “O Sole Mio”- piesă italiană
  • “Mio Bambino Caro” din “Gianni Schicci”, opera deG. Puccini
  • “L’amour est un oiseau rebelle” din “Carmen”, opera de G. Bizet
  • “Brindisi” din “Traviata” opera de G. Verdi
  • “Votre Toast”, cântecul toreadorului din “Carmen”, opera de G. Bizet

 

Previzualizare festival

Transilvania_Fest_avanpremiera_mic

 

 

Data: 3 iulie 2010

Locaţia: Muzeul Satului, Bucureşti

Transilvania Fest şi-a prezentat conceptul şi conţinutul pe scurt la Muzeul Naţional al Satului “Dimitri Gusti”. În weekend, o casă din cadrul muzeului din Tilisea, judeţul Sibiu, a găzduit 6 producători şi meşteşugari artizanali din satele Biertan, Copşa Mare, Richis, Alţâna şi Viscri, care se află în aria de promovare a festivalului. Peste 1000 de vizitatori s-au bucurat de bunătăţile şi delicateţele transilvănene.

 

Târgul de turism internaţional

Data: 18-21 martie, 2010

Locaţia: Palatul Parlamentului, Bucureşti

Agenţii de turism, parteneri hotelieri, companii aeriene, companii care oferă servicii de asigurare medicale şi de călătorie, promoter ai turismului regional, agenţii şi reprezentanţi ai diferitelor state şi-au prezentat cele mai bune oferte de vacanţă pentru 2010. Transilvania Fest a apărut ca şi cadou în pachetele turistice oferite de agenţia Reky Travel.

 

Sign up for our newsletter